De techniek:

De ATI twister is een interne afschuimer met naaldrat pomp die volgens de fabrikant aquaria tot 1500 liter aan kan. Deze schuimde in het begin prima maar na aantal maanden liep het snel terug ondanks goed en regelmatig onderhoud. De originele pomp zorgde voor zo'n 500 liter lucht (erg fijne belletjes). Onlangs is deze schuimer aangepast en het kloppend hart is een eheim 1260 met een venturi van aqua-compleet (rotterdam), dit zorgt helaas voor grotere bellen, (geen naaldrat meer) maar wel 2 keer zoveel lucht. Dit heeft tot een duidelijk betere afschuiming geleid. Extra voordeel is dat de aanzuig van lucht op de venturi een veel grotere diameter heeft welke veel minder snel verstopt, dus minder onderhoud nodig. 

 

 

 

 

 

Om de door voornamelijk koralen verbruikte mineralen en sporen weer aan te vullen heb ik het grootste model kalkreactor van ATI in dienst genomen. De ph in de reactor (6,3) word op peil gehouden door een EME ph computer. CO2 komt uit een fles (10Kg) afkomstig van de drankenhandel, goedkoper vullen, geen last van fleskeuring, niet vullen maar omruilen, wel eenmalig borg betalen.

 

 

 

 

 

Naast de netto ongeveer 2000 liter opvoer pomp (eheim 1260) die achter de stenen een deel detritus vrij houd, zorgen 2 van deze Tunze streamers van elk 6000 liter  voor een totaal van 14000 liter stroming per uur, dit komt neer op zo'n ruim 20 keer de bak inhoud per uur

 

 

 

 

De Verlichting bestaat uit 4 ATI powerbalken met elk 4x39 watt t5. In totaal dus 2 rijen naast elkaar van 8 lampen. Hierin zitten 6 rijen Witte lampen (Aquablue special) en 2 rijen blauwe lampen (blue plus), allemaal van het merk ATI. Het totale wattage van de lampen is zo 624 watt. De evsa's van deze armaturen worden gekoeld door ventilatoren. Dit geeft behalve enige wat extra lichtopbrengst helaas ook wat extra hinderlijk geluid. Daarom staan de meeste ventilatoren met behulp van voltage verstelbare adaptoren op 7,5 of 9 volt ipv de aanbevolen 12 volt.